Deel deze pagina:

Blogs

Online agressie

Jouw profielfoto op Facebook bewerken waardoor je lid lijkt te zijn van een criminele bende. Jouw foto op Instagram, waar je feestend op staat, gebruiken als bewijslast in een tuchtzaak. Jouw naam noemen in een doodsbedreiging op Twitter.

Met de komst van social media is het makkelijker geworden om informatie over iemands privéleven te vinden en tegen die persoon te gebruiken. Allemaal maken we ons er in meer of mindere mate schuldig aan. We vinden iets van de foto’s die iemand deelt. We vinden iets van het commentaar dat iemand levert. En soms reageren we ook zelf scherp op berichten die langskomen. Op een manier die de ander als kwetsend kan ervaren, zonder dat dat onze bedoeling was.

Anders wordt het, wanneer iemand doelbewust informatie op social media misbruikt om de ander zwart te maken of te bedreigen. En helaas is dat aan de orde van de dag. Het is makkelijk om iets op social media te roepen over iemand. De afzender hoeft diegene om wie het gaat op dat moment namelijk niet onder ogen te komen. En in veel gevallen komt die persoon er niet eens achter wat er gezegd is, totdat hij zichzelf opzoekt op internet of erop geattendeerd wordt. Iemand die moedwillig een ander wil kwetsen, kan dit zelfs via een fake-account doen waardoor het moeilijk te achterhalen wie de afzender is.

Nu lijkt het misschien dat je als jeugdzorgwerker overgeleverd bent aan de mogelijkheden die mensen hebben om je via social media  te beledigen of te bedreigen. Maar dan heb je het mis! Je kunt namelijk tot op zekere hoogte voorkomen dat informatie over jouw privéleven misbruikt wordt. Want wat deel je allemaal op je social media-accounts? Hoe vindbaar ben je? Veel mensen denken dat ze alles goed hebben afgeschermd, totdat het tegendeel bewezen is. Wacht dat niet af maar check regelmatig je privacy-instellingen en google jezelf elke maand. Ook als je niet op social media zit, kun je daar onderwerp van gesprek zijn en kan informatie over jouw privéleven tegen je gebruikt worden.

En als het dan toch gebeurt, ga er dan mee om zoals je dat ook met een ‘offline’ belediging of bedreiging zou doen. Immers, de afspraken over hoe we met elkaar omgaan staan los van de mogelijkheden die social media bieden om ons gemakkelijker te kunnen uiten of om makkelijker informatie over anderen te vinden.

Geplaatst op 11-1-2018 door Adrie Wolzak interesting1 763 0

0 Reacties

Geef een reactie

Stuur mij een email bij een nieuwe reactie.