Deel deze pagina:

Blogs

Online Sociale Netwerkstrategieën

In de nieuwe Jeugdwet is opgenomen dat families het recht hebben om zelf een familiegroepsplan te maken. In dat plan staat hoe zij een vraag of probleem willen aanpakken, samen met familie, vrienden en andere mensen die belangrijk voor hen zijn. Maar wat als ouders geen netwerk hebben? Wat als ze aangeven dat ze er alleen voor staan?

Toen ik nog werkte in de jeugdzorg, gebruikte ik ‘sociale netwerkstrategieën’ als methode om ouders (en hun kinderen) de regie over hun eigen plan te geven. Een belangrijk onderdeel hierbij is dat ouders geactiveerd en gefaciliteerd worden om hun netwerk te betrekken. Maar dat vonden ze soms heel moeilijk. Ik sprak regelmatig ouders die aangaven geen netwerk te hebben. Vaak omdat ze iedereen om zich heen hadden afgestoten. Ze wilden geen bemoeienis of ze schaamden zich voor de thuissituatie.

Een flink contrast met wat we zien als we Facebook openen. Lief en leed wordt hier gedeeld, van relatieproblemen tot opvoedingsvraagstukken. Mensen vertellen over hun problemen en jawel, uit de reacties blijkt dan vaak dat er steun  is. Of advies.  Eén van mijn cliënten vulde haar Facebook-tijdlijn met uitlatingen over haar puberzoon. Elk uur werd haar online netwerk op de hoogte gebracht van wat de jongen in kwestie nu weer had uitgespookt. Ik schrok ervan toen ik het las. Niet het gedrag van de jongen baarde me zorgen, maar de manier waarop moeder haar relaas deed.

En dan de reacties. Haar online vrienden vonden dat de jongen uit huis moest. Of naar zijn vader, die ‘nietsnut’. Wat zou het voor de jongen betekenen als hij dit zou lezen? Gelukkig waren er ook mensen die hulp boden. Een tante bood een time-out. Een ander bood een schouder aan de moeder, om op ‘uit te huilen’. Allemaal belangrijke personen, waarom had ik hun naam nog nooit gehoord? Reden voor een gesprek met moeder.

We zouden als hulpverleners goed gebruik kunnen maken van deze mogelijkheid om het netwerk in kaart te brengen. Misschien durven ouders wel hulp in te roepen via social media? Of willen ze met je in gesprek over hun online netwerk: wie zou er iets kunnen betekenen? Sociale netwerkstrategieën anno 2017.

Geplaatst op 31-1-2017 door Lucinda van Ewijk interesting4 1194 0

0 Reacties

Geef een reactie

Stuur mij een email bij een nieuwe reactie.