Deel deze pagina:

Uit het SWING-project

‘Verloren kinderen’ verdienen burgervoogd

Kinderen die in een instelling wonen, verdienen volwassenen die naar hen omkijken. Die blijven, ook als het gaat om het gezag. De voogdij zou daarom niet standaard moeten berusten bij een professionele voogd. Gewone mensen die het kind goed kennen en zich bij het kind betrokken voelen, moeten voogd kunnen zijn. Wettelijk kan dat al. Maar in de praktijk komt het nauwelijks voor. Dat kan anders, vindt de Alliantie Burgervoogdij. Hoe? Dat is vanaf nu te lezen op de nieuwe website www.burgervoogd.nl.

Zo’n 3.000 kinderen die in een instelling of gezinshuis wonen, hebben op dit moment een professionele voogd, die werkt bij een gecertificeerde instelling voor jeugdbescherming. Dat kan goed gaan, maar het blijft gezag-op-afstand. Voogden komen en gaan. Niet zelden zien kinderen wel zes of zeven voogden aan zich voorbijtrekken. Je kunt daar het gevoel aan overhouden dat je ‘van niemand’ bent, een ‘verloren kind’. Hoe mooi zou het zijn als een betrokken volwassene de voogdij op zich zou nemen. Een ‘gewoon mens’ die blijft, hoeveel je ook meemaakt, waar je ook woont, wat er ook met je gebeurt. Een burgervoogd.

In het project De burgervoogd in ere hersteld is de afgelopen anderhalf jaar uitgezocht wat daarvoor nodig is. De uitkomsten zijn erg bemoedigend:

  • Kinderen en jongeren weten heel goed wie ze als burgervoogd willen. Dat zijn volwassenen met wie ze een band hebben en die ze vertrouwen.
  • Als een kind dat vraagt, wil vrijwel iedereen serieus nadenken over deze mogelijkheid.
  • Burgervoogden zijn bereid om grote offers te brengen voor ‘hun’ kinderen, in tijd, energie en zelfs financieel. Ze willen wel graag zekerheid over de structurele kosten.
  • Instanties en de regelingen die ze uitvoeren zijn nog niet goed ingericht op burgervoogden. Dat zal de komende jaren moeten veranderen.

Het project is afgerond. Het echte werk begint nu pas. Hoe zorgen we ervoor dat veel meer kinderen een burgervoogd krijgen? De Alliantie Burgervoogdij zet zich daarvoor in. De eerste actie: de website www.burgervoogd.nl, met informatie voor kinderen, volwassenen en professionals. Donderdag 15 juni is de website gelanceerd door wethouder Hans van Daalen van Barneveld, een gemeente die ook al nauw betrokken was bij het project.

Geplaatst op 22-8-2017 door Lucinda van Ewijk interesting0 573 0

0 Reacties

Geef een reactie

Stuur mij een email bij een nieuwe reactie.